ירון דוזטס - אמנות בשיקום אורטופדי
הדרך הנכונה לבחירת מומחה לפרוטזות
להתאמת מוצר שיקומי נדרשות 3 תכונות עיקריות :
מקצועיות, סבלנות ואינטגריטי (יושרה) !
מקצועיות: עד כמה הטכנאי מומחה תותבות שלך מקצועי? , מה כמות העבודות החוזרות או ההתאמות הנדרשות? , עד כמה יודע להתגבר על בעיות ותקלות? , עד כמה יודע לבחור רכיבים המתאימים לך אישית?? עד כמה מעודכן בחידושים ובפתרונות פרוסטטיים? עד כמה מעודכן מבחינת קורסים והשתלמויות?
סבלנות: עד כמה סבלני פרוטזיסט לגבי פתרון בעיות ותקלות? עד כמה הפרוטזיסט פנוי למתן שירות עבורך?
אינטגריטי (יושרה): היכולת לבחור את הרכיבים המתאימים לך אישית ולא לצרכיו או לצרכי המערכת? עד כמה הוא ישר איתך לברר סוגיות שאולי לא נוחות לפתרון מיידי? עד כמה רמת המחירים שגובה עומדת בקנה ישר למקצועיותו?
קיימים כמה שותפים להתאמת מוצר שיקומי: הראשון הינו הלקוח,אשר בעקבות אירוע שיקומי חדש או ישן נדרשת עבורו ההתאמה. השני הינו הרופא השיקומי אשר מערב בהחלטתו שיקולים רפואיים והיבטים תיפקודיים. השלישי הינו איש המקצוע, מומחה בתחומו להתאמת אביזר שיקומי, בין אם המיוצר על פי מידה ובין אם נדרש להתאמת מוצר מדף. ישנם מספר לא מבוטל של תחומים ובהם; טכנאי פרוטזות שאומנותו ייצור גפיים מלאכותיות - תותבות למינהן. טכנאי אורטוזות שאומנותו ייצור מיכשור אורטופדי תומך - סדים וחגורות אורטופדיות למינהן. סנדלר אורטופדי שאומנותו ייצור נעליים אורטופדיות לאנשים בעלי מוגבלויות ולכאלה שאין נעלי מדף עבורם בשוק החופשי. הפיזיותרפיסטים ו/או המרפאים בעיסוק אמונים על תירגול ואימון המטופל. חלקם של הפיזיותרפיסטים אמונים גם בתחום ההושבה בכסאות גלגלים .כמו כן נציין גם את תחום ייצור כריות הושבה לפי מידה, תחום אשר מחדד את התמיכה הנוספת הנדרשת בהושבה לאדם פסיבי או אקטיבי.
עד כמה יכולה להשפיע התאמת מוצר כגון פרוטזה על חיי המטופל ועד כמה הדבר משפיע על חיי משפחתו ,סביבתו ומדינתו ?
אובדן גפה נגרם מכמה סיבות; מחלה, תאונות למינהן, מלחמות ומומים מלידה. כל אירוע קטיעה הינו טראומתי עבור הקטוע ועבור סביבתו. אין קטוע שלא זוכר את המועד בו איבד גפה. חייו נחלקים ל2 באותו הרגע; לפני הקטיעה ולאחר הקטיעה. ההשפעה הפסיכולוגית עצומה בעיקר עקב שינוי תדמית הגוף. ההשפעה הפיזית עצומה לא פחות עקב אובדן תיפקודים בסיסיים ועקב היווצרות כאב פנטום. בשלב זה ההליך השיקומי קריטי ושיקום מהותו החזרת המטופל בצורה המיטבית ביותר לחייו טרום הקטיעה כאדם יצרני אשר אינו מהווה עול על משפחתו.
לאחר החלמת הגדם יאשר הרופא המורשה להזמנת תותבות את מיפרט הפרוטזה. הפרוטזה הראשונה- תותקן ע"י טכנאי פרוטזות. בחירת מומחה לפרוטזות הינה קריטית ומשולה כמעט לבחירת רופא מנתח. רופא מנתח אומנם עוסק בהצלת חיים ממשית ומומחה פרוטזות אומנותו בהצלת אורח החיים, באספקט הטכני והפסיכולוגי. המומחה משלב בעיסוקו מדע, רפואה, אומנות והמון הון אישי.
להלן מספר דגשים לבחירת הטכנאי - מומחה לפרוטזות:
1 - לימודים מקצועיים והשתלמויות - בקשו לראות תעודת הסמכה שניתנה ע"י משרד העבודה ו/או מוסד אקדמי. טכנאי מוסמך למד בין השאר אנטומיה, פיזיולוגיה, קינזיולוגיה, דרמטולוגיה, חוזק חומרים ומטלורגיה, כימיה,אנגלית טכנית ועוד. בישראל אין חוק והסדרה ממשית בענין וכל דיכפין יכול להתיימר לבעל מקצוע .
2 - תהה על קנקנו של הטכנאי שלך ! טכנאי טוב משול למקגייוור - אותה דמות טלויזיויונית שידעה לאלתר בצורה מעוררת פליאה ולמצוא פתרונות לכל בעיה ומשימה. טכנאי מומחה מיומן בתחום פרוטזות לרגליים ופרוטזות לידיים יכול לשלב ממגוון הרכיבים, הטכנולוגיות והידע המקצועי של פרוטזת יד או פרוטזת רגל. אין הרבה בעלי מקצוע כאלה בכלל בעולם ובישראל ממש בודדים הם כאלה.
3 - חשוב לבדוק עד כמה מומחה לתותבות שומר על מקצועיותו ומשתתף בכנסים,תערוכות והשתלמויות מקצועיות.
4 - ייצור פרוטזות אינו מדע מדויק.כמו שאין 2 גדמים זהים לחלוטין, כך קשה מאד לאמוד מידת לחץ או חופש מדויקת ברמת המילימטר במקום מסוים עבור אותו קטוע. לשם חידוד הסוגייה אומר כי אפילו לקטוע בודד ספציפי, 500 טכנאים ייצרו 500 פרוטזות שונות. יתכן שמבחוץ הן ייראו דומות, אך עיצוב פנים בית הגדם שהינו הגורם הקריטי ביותר לפרוטזה מוצלחת,יהא שונה., בחירת הרכיבים תהא שונה, כמו גם רמת ההתאמה והגימור
מומחה לתותבות מוצלח יעמוד עד ככל הניתן על אורח חייך. שלב זה מאד חשוב לבחירת הרכיבים והחומרים ממנה תיוצר הפרוטזה. שתף את המומחה שלך במידע רב על עיסוקיך, תחביביך ובעיקר ציפיותך. רק בשביל לסבר את האוזן, כיום קיימות למשל מעל 1500 כפות רגליים אוגרות אנרגיה, כ1000 ברכיים מלאכותיות וכיותר מ1000 רכיבי ידיים. את כל אלה ניתן לחלק לקטגוריות מצומצמות יותר, אך עם זאת המבחר עצום. למשל, בחירת כף רגל אוגרת אנרגיה לקטוע שהליכתו איטית הינה פסולה. בחירת ברך עם ציר קפיצי לאדם עם מהירויות הליכה משתנות הינה שגויה גם כן. בחירת כף רגל שאינה רב צירית לאדם שחי בסביבה הררית הינה טעות. כמו כן בחירה של כף יד תיפקודית/אלקטרונית/ביונית לאדם עם גדם קצר מאד,תקשה עליו את השימוש בה. דוגמאות יש למכביר וחשוב להבין שטובת הקטוע היא בראש הסולם ויש לבודד שיקולים מודרנים פסולים של שילוב רכיב יקר בהכרח, כתוצאה משיקולי רווח כספי נסתר
5 - סבלנות הינה גורם מהותי. לא שמים פרוטזה והוקוס פוקוס הכל פיקס למרות שלעיתים זה גם קורה. יש לבצע התאמת בית גדם מיטבית וזה לוקח לעיתים זמן. יש לבצע כיוונים ספציפיים במיוחד עבורך. מובהר כי גם הכיוונים וגם ההתאמות הינם לרגע הזה וייתכנו שינויים בעתיד כתוצאה משינויים פיזיולוגיים של הקטוע, מה שלעיתים גם מחייב החלפת הרכיבים בהתאם.
6 - שכל מול רגש - או תחושת בטן לעומת מחשבה; היית אצל המומחה שלך בהתאמת פרוטזה. כמה שהוא מנסה להתאים לך פרוטזה טובה (על פי המיפרט כמובן), אין הצלחה. את/ה מגיע/ה למכון על בסיס יומי להתאמות חוזרות ונשנות. הטכנאי מאד נחמד וסימפטי...אך ההתאמה לא צולחת. קטועים רבים עומדים בסיטואציה כזאת בין אם מבזבזים זמן יקר ובין אם מבזבזים אנרגיות אחרות. הגעת למצב כזה - זה הזמן להחליף ידיים מטפלות. בקש ממנהל המכון להחליף טכנאי וסביר כי תחוש בהבדל. אם הדבר לא מתאפשר או לא צולח זה הזמן לעבור למכון אחר, עם כל הצער שבדבר.
7 - הזמן של הטכנאי הינו מצרך יקר. שנקבע לך תור - תגיע בזמן. פרט במעמד קביעת התור מה הבעיה בצורה נרחבת ככל האפשר. כך יתאפשר לטכנאי לאמוד את זמן הטיפול בך. אם התור נקבע ע"י מזכירה, לעיתים זה רצוי לשוחח ישירות עם הטכנאי לשם איתור הבעיה ומתן פתרון טלפוני, במידת האפשר.
8 - המכון והמומחים לעיתים קרובות מצויים בין הפטיש והסדן בשעה שהקטוע מקבל מימון ממוסד כלשהו. במדינת ישראל לא זר הדבר שהמוסדות מערימים קשיים. לא אחת גם המומחה לתותבות עומד בתווך מול הלקוח והמוסד המממן ונוצר מצב אבסורדי בין הרצוי למצוי וזמנו של המומחה מתבזבז בעיניני בירוקרטיה, במקום בעניני חרושת. גלו סבלנות ובעיקר פעלו ישירות מול המוסד המממן בכל האמצעים העומדים לרשותכם עד להשגת הפתרון.
9 - אל תשכחו לעולם שחלק לא מבוטל של הטכנאים העוסקים במקצוע, יש לב ענק ורצון עצום לנתינה עם המון רגש לזולת. לעולם אין לינוק יותר ממה שהפרה יכולה להניק, כלומר- אין לבקש מהטכנאי פריטים או מעשים שעשויים לפגוע בו אישית. בקשת גרבי גדם עודפת מהמאושר למשל,עולה למכון גם כן. במתח רווחים שהמוסדות מתירים, גם גרב גדם על חשבון המכון אינה במקום, כמו גם בקשות לשידרוגים האסורים על פי הוראת שעה ממוסדות מממנים מסוימים.
10 - הזמנת פרוטזה ונלקחו עבורך מידות - אנא פעל מיד לפנות זמן למועד ההתאמה המתוכנן כמו גם למועד המסירה. הענין חשוב ומהותי מאחר והמכונים מזמינים במיוחד עבורך רכיבים והתשלום עליהם מתבצע לספק בטווח קצר. לעיתים נדרש פרק זמן של כ3 שבועות להגעת רכיבים. ייצור הפרוטזה גם אורך זמן, לעיתים נדרש ביקור רופא לאישור הפרוטזה שגם הוא אורך זמן. התשלום שמתקבל מהמוסדות המממנים יתקבל במקרה הטוב במתכונת של שוטף 30 ובמקרים הפחות טובים תוך שוטף +120. הרכיבים לעיתים עולים עשרות אלפי ש"ח והפער הזה ייצר מצב שמכון נהפך בעל כורחו למוסד מממן עבור המוסדות ובמקרה ששאלתם- אז לא,המימון לא מבוטא במחירון המוסדי.
11- עבור לקוחות שמקבלים מימון מחו"ל\ביטוח\ גורמי חוץ: פעל בשיתוף פעולה הדוק עם הטכנאי\ בית המלאכה, על מנת לקדם תשלום בפועל
מבחר טריקים של טכנאי פרוטזות על קצה המזלג:
1 - פיתוי הלקוח להגיע למכון ושם יקבל אותו טכנאי בכיר אך בפועל לא הטכנאי הבכיר יבצע בפועל את העבודה עבורך.
2 - פיתוי לקוח במתנות כמו שידרוגים בחינם, הבטחה לייצור בית גדם מסיבי פחם, שימוש בנציגי מכירות, הבטחה לרכיבים יוקרתיים ועוד:
3 - שידרוגים אסורים בד"כ ע"י המוסדות המממנים. מעבר לכך, לעיתים נזרקת לאויר המילה "טיטניום" שעיקרה רכיבים זהים בעלי משקל קל יותר. לא בהכרח סך הרכיבים יביא למשקל קל יותר של הפרוטזה שמורגש ע"י הגדם, מאחר והתאמת פרוטזה מיטבית גורמת לקטוע לחוש שהפרוטזה קלה והיא חלק ממנו. התאמה טובה עם רכיבים רגילים עדיפה עשרות מונים מהתאמת פרוטזה שאינה מיטבית בעלת רכיבים קלים.
4 - סיבי פחם: הינו אריג מתקדם המשולב בפרוטזה כחומר גלם. מלכודת שכיחה שעיקרה אשלייה שתקבל פרוטזה מדור ההיי טק ובעלת משקל קל כנוצה. סיבי פחם אכן גורמים לפרוטזה להיות קלה יותר אך לא בהכרח בכל טכנולוגית ייצור. מה גם שמסקנות מחקרים מקצועיים מצביעים על העובדה ששימוש בפרוטזה עם סיבי פחם מגבירים כאבי פאנטום בזכות היותם גורם מושך ומוליך לקרינה אלקטרומגנטית ! האם הטכנאי שלך יודע על פרט עובדתי זה? אם עשו לך פרוטזה אלקטרונית והחיישנים ממוקמים בסביבת סיבי פחם, אל תתפלא אם הפרוטזה לעיתים תגיב בצורה עצמאית ללא מתן פקודה מצידך.
5 - רכיבים: הרבה פעמים נשאלתי למשל- "האם יש לך ברך מסוג XXX"? ובכן, כל מכון- אפילו בקצה אנטרטיקה יכול להזמין כל רכיב מכל חברה יצרנית של רכיבי תותבת על פני הגלובוס. אף מכון לא מחזיק מלאי של כל הברכיים, כל כפות הידיים והרגליים וכו', מה גם שהשוק העולמי עבר לא מכבר למלאי מינימלי שמיוצר על פי תחזיות כלכליות ולכן לעיתים לוקח להזמין רכיבי תותבות גם מעל לחודש.
6 - אל תשכחו לרגע שהרכיב הכי הכי חשוב בפרוטזה הינו בית הגדם !!!! בלעדי בית גדם מותאם היטב,שום רכיב אינו מהותי דיו לספק את צרכיך. מה שווה פרוטזה ביונית אם היא אינה נוחה למשתמש?! מה שווה פרוטזה עם ברך 7 צירים כאשר מרכז הכובד לא מותאם כראוי?!... הדבר משול לנהוג במכונית יוקרתית ומפנקת בנסיעה ארוכה - רק שמושב הנהג הינו שרפרף.
הכותב ירון דוזטס מומחה לפרוטזות בעל ותק של 35 שנה, חבר ועד מייסד של ISPO ישראל.
כל הזכויות שמורות .